Meny

Søk

Kunnskapsledelse og intellektuell kapital
Intellektuell Kapital (IK) er et begrep som nå vinner innpass, fordi kompetanse blir for upresist å styre etter.

Norske Finansanalytikeres Forening (NFF) er i ferd med å utarbeide retningslinjer for rapportering av ikke-finansiell informasjon (IK).Det er grunn til å anta at disse retningslinjene vil danne grunnlaget for bedriftenes beskrivelse av IK, og verdien av denne.

Intellektuell Kapital deles opp i følgende kategorier:


  • Humankapital. Verdien av kunnskapen som er knyttet til den enkelte medarbeider, og som forsvinner dersom medarbeideren slutter.
  • Strukturkapital. Verdien av rutiner, arbeidprosesser, systemer, databaser, varemerke, patenter etc.
  • Relasjons- og kundekapital.Verdien av relasjonene som virksomheten har til sine eksterne omgivelser så som kunder, leverandører, alliansepartnere, myndigheter og samfunn.
  • Innovasjonskapital. Hvordan virksomheten har tilpasset seg sine rammebetingelser. Hvilke mål, visjoner og strategier som er lagt til grunn for verdiskaping.

Flerfaglige, kunnskapsintensive bedrifter har som regel et betydelig potensiale for effektiv utnyttelse av sin intellektuelle kapital i verdiskapning.

Samhandling på tvers av fagdisipliner er vanskelig fordi man har ulik fagterminologi og forskjellig referanse for å forstå virksomheten. Dette er derfor en barriere for kommunikajon og samhandling.

Vår unike metode for å utvikle virksomhetsmodeller gjør tverrfaglig samarbeid mer effektivt, og setter bedriftens kompetanse inn i verdiskapende prosesser.

Gjennom å fokusere på bedre beslutningsprosesser og beste praksis, vil virksomhetsmodeller danne basis for rasjonelle organisatoriske strukturer som støtter læring og deling av kunnskap.

Vi setter dette inn i begrepsapparatet for intellektuell kapital, og gir på denne måten bedriftene bedre mulighet for å identifisere hvor det er gap, og hvordan den intellektuelle kapitalen kan måles.

Vi sørger også for at riktig kompetanse ledes inn mot de oppgavene som skal løses, enten det er prosjekter eller drift..

Tilbake

De 5 siste

Powered by wisPublisher

© Copyright Nukleus AS Org.nr. 984 235 364